Стани дел од синдикатот и направи
значајна промена.

Поддршка на мерката на Владата на РСМ за организиран одмор на работници со ниски приходи

      Сојузот на синдикатите на Македонија континуирано укажува на ниските примања на работниците во државата , посебно на работниците кои примаат минимална плата , со која не можат да ги задоволат основните потреби за себе и семејството вклучително и заминувањето на годишен одмор.

Во оваа насока ССМ ја поздравува мерката на Владата на Република Северна Македонија , за организиран одмор на работници со ниски приходи чии месечни примања во семејството не го надминуваат нето износот од 22.000,00 денари.

ССМ ги повикува и охрабрува работниците да се пријават на јавниот повик да ја искористат оваа мерка .

Истовремено ССМ апелира до работодавачите за навремено исплата на регресот за годишен одмор на работниците .

Потенцираме дека освен зголемување на минималната плата, потребно е итно да се направи скалесто зголемување на платите на сите позиции, за да можат вработените самостојно да ги задоволат своите животни потреби .

Дизајнот на веб-страницата е поддржан од Унапредување на социјалниот дијалог
Проектот го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот.

Сојуз на Синдикатите на Македонија © 2020 | Сите права се задржани.