Стани дел од синдикатот и направи
значајна промена.

ПОТРЕБЕН Е БЕНЕФИЦИРАН СТАЖ ЗА ГРАДЕЖНИТЕ РАБОТНИЦИ

Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање – СГИП уште во ноември 2012 година започнал иницијатива за градежните работници да добијат бенефициран стаж.

Претседателот на СГИП Иван Пешевски во изјава за порталот Работник вели дека оваа иницијатива била прифатена од страна социјалните партнери – работодавачите, Владата и се разбира синдикатот.

„Од наша страна беше ревидиран Правилникот за работните места на кои стажот на осигурување се смета со зголемено траење и добивме нови 8 работни места чисто од секторот градежништво и 5 работни места од индустријата за градежни материјали. Останатите 27 места веќе постојат во Правилникот, но не се во делот на гранката Градежништво и вработените е невозможно да ги остварат“, вели Пешевски.

Посочи дека прашањето за бенефициран стаж за градежните работници не треба повторно да го вадат на површина, бидејќи не запреле со иницијативата и додава дека постојано ги потсетуваат властите за ова прашање.

„Слободно ќе кажам, жално е што не се оствари ова барање веднаш штом бевме готови со Правилникот, а тоа беше далечната 2014-та година за да новата власт превземена од 2017 -та година го имаше и во програмата на цели како едно од најприоритетните прашања. И од новата влада која веќе не е нова, беше ветувано во времето на Министерот за труд и социјалана политика Г-ѓа Мила Царовска се до денешниот актуелен Министер за труд и социјална политика Г-ѓа Јагода Шахпаска. Од нивна страна и до нас по сите наши барања за реализирање конечно на оваа иницијатива, одговорот беше секогаш политички дека ќе се реализира, но никогаш не дознавме кога. Веста дека се спрема нешто многу подобро и не е така нова туку отприлика две години, но за градежниците и рударите повторно ништо“, вели Пешевски

„Како претставници на Синдикатот веќе изгубивме секаква надеж дека ќе се направи нешто многу подобро, па затоа пак потсетуваме дека за нашите вработени најдобро ќе биде она што го сработивме пред нешто помалку од 10 години. Денес тие работници достоинствено ќе си заминеа во пензија неколку години порано, а со тоа ќе се исправеше една неправда кон младите кои чекаат работа и кога ќе се вработат ќе отпочне веднаш да им се смета бенефициран стаж во овој сектор“, подвлече Пешевски.

Целото интервју можете да го прочитате на следниот линк

https://rabotnik.com.mk/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0.../...

Дизајнот на веб-страницата е поддржан од Унапредување на социјалниот дијалог
Проектот го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот.

Сојуз на Синдикатите на Македонија © 2021 | Сите права се задржани.