Стани дел од синдикатот и направи
значајна промена.

ПРИЈАВИ ВО ДРЖАВЕН ИНСПЕКТОРАТ ЗА ТРУД

Во периодот од четврток (29.07.2021 год.) до недела (01.08.2021 год.), по информација од Управата за хидрометереолошки работи на Република Северна Македонија, ќе настапи топлотен бран – портокалова фаза на целата територија на нашата држава.

Во овој период, Државниот инспекторат за труд ќе врши засилени контроли кај работодавачи кои вршат дејност на отворен простор во неповолни микроклиматски услови зафатени од топлотен бран (градежништво,земјоделие, трговија на отворен простор, транспорт и др.), како и кај работодавачи каде се врши дејност во затворен простор, а работниците се изложени на топлинско зрачење.

Согласно Законот за безбедност и здравје при работа, работодавачот е должен да обезбеди соодветни услови на работа кои нема да го загрозат животот и здравјето на работниците.

Повеќе можете да прочитате во соопштението од ДИТ

https://dit.gov.mk/?p=8763

Дизајнот на веб-страницата е поддржан од Унапредување на социјалниот дијалог
Проектот го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот.

Сојуз на Синдикатите на Македонија © 2021 | Сите права се задржани.