Стани дел од синдикатот и направи
значајна промена.

СКОПЈЕ СЕ СЕЌАВА, 60 ГОДИНИ ОД КАТАСТРОФАЛНИОТ ЗЕМЈОТРЕС

Последиците од катастрофалниот земјотрес кој се случил на 26 јули 1963 година во 5 часот и 17 минути по жителите и на градбите во Скопје биле катастрофални.

Животот го загубиле 1.070 жители на Скопје, 3.330 биле тешко повредени, а околу 200.000 останале без кров над глава.

Според пишаните документи, скопскиот земјотрес од 26 јули 1963 година, во кој градот загуби 82,4 % од својата административна вредност, е најсмртоносниот земјотрес кој се случил на Балканскиот Полуостров.

Многу значајни, репрезентативни и монументални објекти биле целосно или тешко оштетени. Тука треба да бидат споменат:, Железничката станица, Народната банка, Македонскиот народен театар, Централниот комитет на македонската Комунистичка партија, Градското собрание, Офицерскиот дом, општинската зграда Идадија, Секретаријатот на македонската Влада и други.

Зградата на Сојузот на синдикатите на Македонија (Работнички дом) изградена во 1958 година од големиот македонски архитект Славко Брезовски го преживеала земјотресот и била еден од малкуте функционални објекти во тоа време.

Дизајнот на веб-страницата е поддржан од Унапредување на социјалниот дијалог
Проектот го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот.

Сојуз на Синдикатите на Македонија © 2023 | Сите права се задржани.